The Fallon Hotel: een prachtig boutique hotel in Alkmaar


Overnachten in een hotel kan en mag nog steeds. Ha! Hebben wij even geluk dat we zijn uitgenodigd om te overnachten bij The Fallon Hotel in Alkmaar. Het grote gebouw straalt zoveel historie en klasse uit en voelt tegelijkertijd meteen als thuiskomen. Op 1 juni heeft het hotel haar deuren geopend in de voormalige Schutterswei-gevangenis. Het boutique hotel beschikt over 102 comfortabele ingerichte kamers. 


Het hotelgevoel is compleet als je binnenstapt in de ruim ingerichte kamers – elke kamer is twee cellen groot – en zodra je neerploft op het bed, wil je niet meer opstaan. Behalve voor het luxe uitgebreide ontbijtbuffet met o.a. ovenverse croissants en broodjes, cinnamon rolls, verschillende soorten zoet en hartig beleg en vers fruit. Kortom: één keer langs het buffet lopen is niet genoeg. Neem als afsluiter bij de koffie een mini gebakje van de patisserie van restaurant D’arrêt. 


Locatie

The Fallon Hotel ligt middenin de natuur en is het ideale vertrekpunt voor een combinatie van stad en natuur. Nog leuker – vinden wij – is om te wandelen naar het centrum van Alkmaar via een bospad. Binnen een kwartier sta je al in het sfeervolle centrum, met oude grachten, verborgen hofjes, diverse musea, winkelketens en boetiekjes. Het hotel stelt tegen betaling fietsen beschikbaar, dus de buurt verkennen kan net zo makkelijk per fiets. 


Rondleiding door de oude gevangenis

Tot 10 jaar geleden was The Fallon Hotel nog een gevangenis. Twee oud-medewerkers van de gevangenis, die naast het hotel wonen, geven drie keer in de week een gratis rondleiding voor hotelgasten. Door hun jarenlange ervaring – onze gids werkte 40 jaar in de gevangenis – kom je van alles te weten over wat er zich achter de gesloten deuren heeft afgespeeld. Van bekende topcriminelen tot een oud stukje vloer uit 1884 waar je overheen loopt in het restaurant. Reserveren is noodzakelijk en kan gemakkelijk bij de receptie. 


Uitgebreid dineren in Restaurant D’arrêt

Hoe fijn is het, als je in een hotel verblijft waar je ook nog eens heerlijk kunt eten ’s avonds? Je zit bij Restaurant D’arrêt helemaal goed. Restaurant D’arrêt staat onder leiding van Chef Berend Sallows die onder meer in het restaurant Herrie van Herman de Blijker en Ciel Bleu in het Okura Hotel werkte.


We vragen aan onze enthousiaste gastheer om ons te verrassen en gaan voor het vijfgangen chefsmenu. We starten met een fris voorgerecht van makreel-zeewier-Kombu boullion-yuzu hangop met een bijpassende pure, frisse, klassieke wijn uit Nieuw-Zeeland. Deze sauvignon blanc van Twin Islands heeft aroma’s van tropische vruchten en citrus en past daarom perfect bij het vettige van de makreel. 


Er volgt een tussengerecht waarin we coquilles geserveerd krijgen met een crème van bloemkool, gerookte paling, kruim van macadamia noten, een schuim van paling en krokante tapioca. Hierbij wordt een droge witte wijn uit de Loire van de Chenin Blanc druif geschonken. Fris, maar smaakvol.  


Er volgt nog een tussengerecht van scholfilet met kalfswang, Cecina de Leon, paksoi, geroosterde bosui, fregola (een pastasoort) met een tandoori beurre blanc. Geserveerd met een Weissburgunder is dit ons favoriete gerecht van de avond: alle smaakcombinaties kloppen. 


Het hoofdgerecht is een USA Black Angus Creekstone sucade met een crème van aardpeer, pastinaak, pattison, eendenlever en een jus van vadouvan waarbij typische Bourgondische Pinot Noir werd geserveerd. Licht, vol en een zacht mondgevoel door de fruitige smaak en geur.  


We hoorden dat de chef een achtergrond heeft in de patisserie, dus we zijn heel benieuwd. We krijgen een gianduja gemaakt van cashewnoten en melkchocolade, tarte tatin, ingelegde appel en een sorbet ijs van apple sour. Waar je een diner normaal gesproken begint met champagne, eindigen wij bij het dessert met een Ayala Brut Majeur Champagne. Door de fijne bubbels en fruitige smaak past het perfect bij een fris dessert en was dit de perfecte afsluiter van een geweldige avond. 


Tip van de redactie: je kunt nu tijdelijk een culinair arrangement boeken inclusief luxe ontbijt en 2-gangen diner du chef voor slechts € 59,50 per persoon. 


Voor meer informatie ga naar: sheetz.nl/thefallonalkmaar


Prins Bernhardlaan 16, Alkmaar


Redactie: Tanja van Kempen © Fotografie: Tanja van Kempen © / The Fallon Hotel ©



Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots? Schrijf je dan hier in voor de lekkerste nieuwsbrief van West-Friesland