Truffels zoeken in Umbrië

West-Friesland Proeft werd uitgenodigd door de Westfriese topchef Geoffrey van Melick om mee te gaan naar Italië. In Italië gingen we op zoek naar een van de lekkerste maar ook kostbaarste delicatessen, de truffel. Topchef Geoffrey van Melick kiest met hart en ziel alleen voor de beste producten. Hij legt ons uit dat dit alleen kan als je regelmatig locaties en leveranciers bezoekt. “Alleen op deze manier kan je echt zien hoe er met de producten omgegaan wordt en waar ze exact vandaan komen,” vertelt hij. “Ik wil alleen topproducten voor mijn restaurant Oxalis en voor mijn website truffelsbestellen.nl.” Dat je voor deze bezoeken het vliegtuig moet pakken is onvermijdelijk. Tijdens deze reizen bezoek ik restaurants en leveranciers en doe ik inspiratie op.


Op zoek naar het zwarte goud

Vroeg in de ochtend reizen we af naar de groene schatkamer van Italië, het prachtige Umbrië. Umbrië ligt in midden-Italië, grofweg gezegd tussen Rome en Florence. Dit deel van Italië staat bekend om zijn prachtige glooiende landschappen, eeuwenoude stadjes, wijnboerderijen en natuurlijk het culinaire hoogstandje ‘de Tartufi’. Umbrië is Italiës grootste truffelleverancier en de tartufi worden hier dan ook enorm veel gevonden. Tijd dus om mee te gaan met een echte ‘Cavatore’ (truffeljager). Vroeg in de ochtend ontmoeten wij Salvatore en zijn twee honden Mia en Luca. Salvatore vertelt vol enthousiasme over zijn truffelpassie. Vroeger gebruikte men varkens om truffels te gaan zoeken, maar die beesten waren zelf ook enorme liefhebbers van de truffel en vraten hem dan vaak helemaal op! Bovendien was het niet eenvoudig om met zo’n zwaar en lomp beest op pad te gaan. Gelukkig zijn de tijden veranderd, lacht hij! We lopen een stukje verder en genieten van het mooie landschap. Niet veel later is het raak! Luca begint met zijn poten in de grond te graven en Salvatore is er als de kippen bij. Hij ziet aan de hond als er daadwerkelijk iets gevonden wordt. Hij vertelt ons dat hij de hond laat graven, maar niet te ver. De truffel mag namelijk niet beschadigen. Dat zou zonde zijn, zegt hij. Daarom graaft Salvatore het laatste beetje aarde rond de truffel weg. “Bello!” roept hij. Hij glimlacht en ruikt aan de truffel. “Dit is het beste van het beste,” vertelt hij. Hij beloont Mia met een koekje en een aai over haar bol. Het is erg belangrijk dat er bij iedere vondst een beloning tegenover staat! De honden vinden het een geweldig leuk spel en schijnen er geen genoeg van te kunnen krijgen. Maar ook Salvatore geniet zichtbaar van zijn werk als ‘Cavatore’: “Wat is er nu mooier dan heerlijk door de bossen wandelen en ook nog eens een mand vol zwarte juwelen vinden,” glundert hij! “Ongelofelijk want we zijn nog geen uur onderweg en de hondjes hebben al meer dan 6 truffels gevonden!” We wandelen verder door de prachtige bosrijke omgeving. Vooral onder jonge eikenbomen worden de waardevolle knolletjes gevonden. Het blijkt een succesvolle tocht, want we vinden elf truffels. Een klein deel van onze vangst geven we die middag aan de sterrenchef Emanuele Mazzella die een heerlijk truffelgerecht voor ons maakt. We genieten van een perfect ‘al dente’ gegaarde pasta met een botersaus en natuurlijk: truffel. Natuurlijk drinken we er een goede wijn uit de regio bij. La dolce vita!

Tekst: West-Friesland Proeft ©  Fotografie: West-Friesland Proeft ©

Gefällt mir






 



Reacties

Joyce Denenburg
01-12-19 09:35:50
Wat een mooi product! Bij welke restaurants kun je het beste truffel eten in West-Friesland?
Jan Van dam
30-11-19 14:39:29
Mooi artikel!
Farley
30-11-19 09:55:04
Ik ben gek op truffels! Heerlijk! Dit weekend maar weer eens een gerechtje met truffel maken.
Wouter Lub
30-11-19 07:33:04
Umbrië vaak geweest! Ook heerlijke wijnen daar.
Werner Simonse
29-11-19 22:14:43
Leuk zeg! Mooi artikel. Zelf wil ik ook nog eens mee met een Cavatore.